Pages

piątek, 30 listopada 2012

krem z pieczonej dyni z serowymi chrupkami




Koniec listopada to ostatni moment aby w kuchni poczuć jesienne aromaty. Mocno rozgrzewająca, kremowa zupa z pieczonej dyni z dodatkiem prażonych migdałów i chrupek z niebieskiego sera pleśniowego. Korzeń imbiru i świeżo mielony pieprz rozgrzewają nawet najbardziej deszczowe dni, a pomarańczowy kolor kremu rozpogadza szare popołudnia.


SKŁADNIKI (dla 6 osób):
krem: 
litr bulionu
ćwiartka dyni (ok.1kg)
3 łodygi selera naciowego
2 cebule
2 marchewki
4 ziemniaki
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
prażone płatki migdałów
sól 
pieprz
serowe chrupki:
125g niebieskiego sera pleśniowego
90g mąki
60g masła 



Zaczynamy od przygotowania chrupek; miękkie masło łączymy z serem pleśniowym, dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy i zagniatamy. Powstałe ciasto formujemy w walec i na godzinę wkładamy do zamrażarki. Po wyjęciu ciasto kroimy w półcentymetrowe plastry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut - aż chrupki będą złote. Studzimy na kratce.

Dynie i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez kilka minut aż lekko się przypieką. Do garnka wlewamy litr bulionu, dorzucamy posiekaną cebule, marchew, selera oraz podpieczoną dynię i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy startym imbirem, zgniecionym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość blendujemy na gładką masę.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz