Pages

piątek, 28 grudnia 2012

piernikowe muffinki z czekoladą

 

Roznoszący się w kuchni zapach piernika to idealna recepta na przetrwanie zimy. Święta w prawdzie już za nami, ale warto jeszcze na moment zatrzymać w domu bożonarodzeniowe aromaty. Dziś postawimy na korzenne muffinki z miodem, imbirem i dużą ilością czekolady. 

SKŁADNIKI:
 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka imbiru
szczypta soli
50ml oleju
0,5 szklanki maślanki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki miodu
jajko
100 g posiekanej czekolady


 



W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy. W osobnym naczyniu łączymy  składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Całość mieszamy razem, pod koniec dodając posiekaną czekoladę (do ciasta dodać można także starte na grubych oczkach tarki jabłko - my je pominęliśmy).
Ciasto przekładamy do papilotek wypełniając ok. 3/4 wysokości foremek. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. 
Gdy babeczki są gotowe wykładamy je na kratkę i czekamy aż całkowicie wystygną. 
Dekorujemy polewą z ciemnej czekolady i ulubionymi dodatkami.













2 komentarze: