Pages

czwartek, 22 listopada 2012

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami



Nie od dziś wiadomo, ze szpinak dodaje sił każdemu dzieciakowi. Jeśli jednak na myśl o listeczkach przychodzą Wam do głowy jedynie okropne wspomnienia z przymusowego pochłaniania zieleniny mamy dla Was nową odsłonę tego wegetariańskiego przysmaku. Klasyczne, doskonale każdemu znane, naleśniki wypełnione farszem ze świeżego szpinaku, pieczarek i ziemnych orzechów, zapieczone pod serowym sosem pozwolą zapomnieć o obiadowym koszmarze z dzieciństwa:)


SKŁADNIKI (na ok.10 naleśników):
naleśniki:
szklanka mąki
2 szklanki mleka
szklanka gazowanej wody mineralnej (może być niegazowana)
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
farsz:
300g świeżego szpinaku
250g pieczarek
garść niesolonych orzechów ziemnych
2 łyżki masła 
3 ząbki czosnku
sól 
pieprz
sos:
350ml śmietanki 18%
100g sera żółtego
sól
pieprz




Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy za pomocą miksera i smażymy cienkie placki. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy świeże liście szpinaku przeciśniety przez praskę czosnek, dusimy przez kilka minut. Tak przygotowany szpinak przekładamy na sitko, a w garnku rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy pieczarki. Gdy grzyby są już miękkie dodajemy odcedzony szpinak, całość podsmażamy i przyprawiamy.
Na suchej patelni prażymy orzechy i siekamy je na drobniejsze kawałki po czym dorzucamy do grzybów i szpinaku.
Ser trzemy i łączymy ze śmietaną oraz ulubionymi przyprawami.
Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w ruloniki i układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio posmarowanym masłem. Każdą warstwę naleśników smarujemy sosem. Całość pieczemy przez ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - pod koniec pieczenia najlepiej włączyć opiekacz.









1 komentarz: