Pages

wtorek, 11 grudnia 2012

Hummus





Pasta z ciecierzycy, mimo iż pochodzi z dalekich krain, w Polsce zadomowiła się już jakiś czas temu. Nie tylko wegetarianie docenili jej delikatną konsystencję, charakterystyczny smak i lekko orientalny aromat. Również w kręgach mięsożerców cieszy się popularnością zarówno jako baza do wymyślnych kanapek jak i samoistna przekąska.

Składniki:
2 puszki ciecierzycy w zalewie
3 ząbki czosnku
cytryna
pół szklanki oleju
opcjonalnie sezamowa pasta tahini


Ciecierzycę odcedzamy i obficie przelewamy wodą aby pozbyć się charakterystycznego zapachu zalewy. Do naczynia wsypujemy cieciorkę, dodajemy obrany czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, pastę sezamową i olej. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy aż uzyskamy jednolitą masę.






2 komentarze:

  1. Podając przepis na hummus warto dopisać: uwaga to uzależnia! :D Przynajmniej na mnie tak działa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. warto rowniez dodac do tej pasty pieczona/grillowana papryke i czosnek.

    OdpowiedzUsuń