Musaka, jako jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej, musiała pojawić się w naszej kuchni. Klasyczna wersja bazująca na bakłażanie oraz mielonym mięsie była dla nas nie do przyjęcia dlatego postawiliśmy na wersje jedynie z aromatycznymi warzywami.
Pieczone bakłażany, cukinie, papryka i cebula idealnie łączą się z soczystymi pomidorami. Całość zalana sosem na bazie beszamelu z dodatkiem sera feta stanowi wyjątkowo smaczny i (wbrew pozorom) szybki pomysł na obiad.
2 bakłażany
2 cukinie
2 kolorowe papryki
2 cebula (jedna czerwona)
3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów z zalewą
sól
pieprz
tymianek
oregano
oliwa
sos beszamelowy:
85g mąki
85g masła
600 ml mleka
jajko
pół kostki sera feta
sól
pieprz
Bakłażany kroimy w plastry (bez obierania) i mocno solimy. Odstawiamy na 30 minut po czym przelewamy obficie wodą, osuszamy ręcznikiem. Ziemniaki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, kroimy w talarki. Pozostałe warzywa kroimy, wrzucamy razem z ziemniakami do żaroodpornego naczynia, kropimy olejem, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Opiekamy przez 30 minut w 200 stopniach.
W czasie gdy warzywa są w piekarniku przygotowujemy beszamelowy sos. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy pokruszony ser i jajko oraz przyprawy.
Bardzo dobry przepis. Ja troszke go modyfikuje - zamiast papryki daje marchew. Ziemniaki i marchew pokrojone w gruba kostke podsmazam pod przykryciem na patelni, do miekkosci. Do sosu beszamelowego nie dodaje jajka i zamiast zwyklego mleka- mleko sojowe nieslodzone- wychodzi idealny, kremowy. W ogole potrawa jest bardzo smaczna, kremowa.
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczne danie. Czy mógłbyś powiedzieć jak układasz warzywa warstwami (w sensie które po kolei)?
OdpowiedzUsuń