Pages

piątek, 16 listopada 2012

wegetariański burger z cieciorką



Dla wielu, wyobrażenie sobie typowego burgera bez wołowiny i bekonu wydaje się niemożliwe. Wegetarianie już dawno pokazali, że nie tylko jest to wykonalne, ale także proste i szybkie. Zastępując mięso kotletem na bazie cieciorki otrzymujemy danie równie dobre, a dodatkowo znacznie zdrowsze. Poprzez użycie pszennej bułki z sezamem, świeżych warzyw i ostrego, musztardowo-ketchupowego sosu zachowujemy niepowtarzalny, amerykański charakter dania.


SKŁADNIKI (6 burgerów):
400 g cieciorki z puszki
marchewka
2 cebule białe
3 ząbki czosnku
6 pszennych bułek do burgerów
żółty ser
4 łyżki musztardy
4 łyżki ketchupu
sałata
ogórek kiszony
pomidor
czerwona cebula 
sól
pieprz
ostra papryka
kolendra
oregano



Odcedzoną i przepłukaną wodą cieciorkę wrzucamy do garnka. Dodajemy posiekaną marchew, białą cebulę i czosnek. Wszystko rozdrabniamy blenderem na gładką masę - jeśli okaże się zbyt płynna należy zagęścić ją mąką. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju aż kotlety będą złote.
Bułki przedzielamy na pół, smakujemy sosem. Spód przykrywamy usmażonym kotletem oraz żółtym serem i kilka minut podpiekamy w piekarniku. Całość uzupełniamy ulubionymi warzywami.
Danie świetnie smakuje zarówno podane na ciepło jak i na zimno.












2 komentarze: