Kiedy w głowie brak pomysłu na szybkie i smaczne danie tortilla wydaje się idealnym rozwiązaniem. Mając w kuchni klasyczne, meksykańskie placki na bazie mąki pszennej można stworzyć zarówno sycącą przekąskę jak i danie obiadowe. W kolejne jesienne popołudnie połączyliśmy świeże, kolorowe i chrupiące warzyw, ostry majonezowy sos oraz kotlety sojowe w marynacie na bazie gyrosa.
6 placków typu tortilla
opakowanie kotletów sojowych
czerwona papryka
pomidor
puszka kukurydzy
kapusta pekińska
czerwona cebula
marynata:
łyżka czerwonej lub ostrej papryki
łyżka pieprzu ziołowego
łyżka majeranku
łyżka tymianku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
dip:
2 łyżki majonezu
łyżka ketchupu
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Kotlety sojowe przygotowuje według przepisu na opakowaniu - przez ok.30 minut moczymy w gorącej wodzie z dodatkiem bulionu. Kiedy zmiękną kroimy w cienkie paski, dokładnie łączymy z przygotowaną z wymienionych składników marynatą. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, po czym smażymy na złocisty kolor.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy, na koniec łączymy majonez, musztardę i ketchup tworząc dip.
Placki lekko zwilżamy wodą i przez kilkanaście sekund podpiekamy w piekarniku lub na suchej patelni. Tak przygotowaną tortille smarujemy dipem, dorzucamy warzywa oraz kotlety sojowe, całość dodatkowo polewamy sosem. Tortille zwijamy według wskazówek na opakowaniu :)
wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńciekawe czy zasmakuje mojemu nie-wege :)
OdpowiedzUsuńgwarantujemy, że zasmakuje;) nasz nie-wege kucharz-model nie narzekał ;)
Usuń