Początki zawsze są trudne, więc zaczynamy od czegoś prostego. Przełamując rutynę makaronu z pomidorowym sosem, postawiliśmy na penne z cukinią i suszonymi pomidorami z dodatkiem lekkiego beszamelu. Smak idealnie dopełnia suszony tymianek i chipsy z cukinii.
400-500 g makaronu type penne
3 cukinie
słoiczek suszonych pomidorów
śmietankowy serek topiony
łyżka mąki pszennej
duże opakowanie śmietany 18%
pół szklanki mleka
masło
tymianek
sól i pieprz
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dwie obrane i pokrojone w ćwiartki cukinie podsmażamy na maśle, gdy będą miękkie dodajemy tymianek i pomidory, doprawiamy (oliwy z pomidorów nie wylewamy, będzie jeszcze potrzebny). Dusimy jeszcze przez chwilę. Pora na sos beszamelowy :) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, powoli dodajemy mąkę cały czas mieszając. Do przygotowanej zasmażki dolewamy mleko, śmietanę, nie przestając mieszać. W powstałym sosie rozpuszczamy serek topiony. Łączymy z cukinią i pomidorami. Ostatnią cukinię kroimy w cienkie talarki i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów. W dużym naczyniu łączymy makaron z sosem. Po wyłożeniu na talerz posypujemy chipsami i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz